Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė 2021“

Rugsėjo 9–17 dienomis vyko aštuonioliktasis Mokslo festivalis Erdvėlaivis Žemė, lydimas daugiau  nei 400 kontaktinių ir virtualių renginių. Šių metų festivalis alsavo neeiliniais jubiliejais: šimtosiomis lietuvių kilmės archeologės ir antropologės M. Gimbutienės ir lenkų rašytojo fantasto S. Lemo gimimo metinėmis. Na ir prieš šimtą metų rašytojas K. Čapeko savo kūrinyje pirmą kartą panaudojo „roboto“ terminą, kuris ir liko pagrindinis terminas fantastikos srityje. Šių ir kitų fantastikos autorių idėjos ir fantazijos šiais laikais pildosi ir tampa realybe. Festivalyje buvo įvairių puikių temų ir renginių, aktualių besidominantiems gamtos ar socialiniais mokslais, technologijomis ar medicina. Gabijos gimnazijos II gimnazijos klasių mokiniai kartu su fizikos mokytoja Loreta taip pat dalyvavo skirtinguose virtualiuose renginiuose. Rugsėjo 13 dieną gimnazistai klausė dr. E. Stankutės paskaitos „Raudonosios planetos paslaptys“, kurioje buvo pristatyti naujausi tyrimai, atliekami Marse, ir misijos ateityje. Rugsėjo 14 dieną mokiniai sužinojo apie sudėtingus astronomijos tyrimus, kurie leidžia atrasti vis naujas egzoplanetas ir kitus dangaus kūnus. Virtualų renginį ,,Gravitacinis lęšis – nematomų Visatos objektų teleskopas“ vedė dr. M. Maskoliūnas. Tą pačią dieną mokiniai dalyvavo ir kitame virtualiame renginyje ,,Saulės audrų aidas Žemėje“ (lektorius dr. V. Dobrovolskis), kuriame sužinojo apie didžiausias Saulės audras, jų dažnumą ir įtaką Žemės planetai bei mums, žmonėms. Apie ateities namus, valdomus nuotoliu, ir jau šiandien naudojamus išmaniuosius įrenginius bei jų kūrimą ir gamybą gimnazistai išgirdo rugsėjo 15 dieną R. Strelčiūnienės paskaitoje ,,Elektronika namuose“. Daugelį gimnazistų sudomino D. Lukšio paskaita „Bioninės galūnės ir fizinių žmogaus galių didinimas“, kurioje buvo demonstruojamos šiuolaikinio mokslo galimybės padėti valdyti žmogaus kūną nervų impulsais.

Esame dėkingi Mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė“ organizatoriams už virtualius renginius, kurie šiais pandemijos laikais suteikė galimybę dalyvauti įdomiose paskaitose.

Daugiau mokslo idėjų, atradimų ir išradimų galima rasti Mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė“ tinklapyje https://www.mokslofestivalis.eu/ ar facebook paskyroje  Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“ | Facebook

Fizikos mokytoja Loreta