Nuoširdžios meilės istorija spektaklyje „Jis ir Ji”

2021 m. gruodžio 14 dieną mokykloje svečiavosi „Solo” teatro aktoriai – Birutė Marcinkevičiūtė, Aleksas Kazanavičius ir smuikininkas Sigitas Rubis, kurie aktų salės scenoje III klasių mokiniams parodė spektaklį „Jis ir Ji”. Spektaklis sukurtas pagal J. Biliūno ir jo mylimosios bei būsimos žmonos Julijos atvirlaiškius, vienas kitam siųstus iš Charkovo, Anykščių, Leipcigo, Berlyno, Ciuricho, Zakopanės.

Mokinius dviejų žmonių istorija sužavėjo savo tyrumu, nuoširdumu, vos kelerius metus tetrukusios meilės virpėjimu.

 

Mokinių mintys po spektaklio

Klausydamasi mylimųjų laiškų fragmentų, jutau kiekvieną J. Biliūno ir Julijos sielos virptelėjimą – kaip jie jaudinosi vienas dėl kito, kaip į kiekvieną parašytą žodį norėjo perkelti visus savo jausmus.

Eivilė, III A

Išvydau meilę, apie kurią esu girdėjusi ir realiame gyvenime. Meilę jaunų žmonių, kurie neturėdami nieko nusprendžia susituokti ir patirti visus gyvenimo sunkumus ir pakilimus kartu. Meilę, kuriai nereikia materialinio stabilumo, o tik dviejų besąlygiškai mylinčių žmonių.

Rasa, III A

Ar du skirtingi žmonės gali turėti vieną sielą? Julija sunkiai išgyveno savo mylimojo skausmingą ligą – tuberkuliozę, o  Jono gyvenimo tikslas padaryti Juliją laimingą… Dviejų individų prisirišimas bei jausmai vienas kitam įrodo, kad žmonės, nors ir atskirti nuo vienas kito, tačiau surišti meilės saitais, gali įveikti laiko tėkmę ir visus sunkumus.

Adrija, III A

Mylinčių žmonių emocija ir jauki atmosfera scenoje privertė susimąstyti apie kiekvieną smulkmeną. Ir nebūtinai tai turi būti apčiuopiama, nes matyti galima ir širdimi. Kartais net krepšelis apelsinų gali turėti milžinišką reikšmę…

Faustas, III A

Šis spektaklis labai priminė mano senelius. Jie ilgą, kol mokėsi, susirašinėjo laiškais. Tapatinau savo senelių meilę ir šeimos vertybes su Jono Biliūno ir Julijos. Svarbiausia yra rūpinimasis vienas kitu, atvirumas ir artumas.

 Mikas, III A

Skaitomi laiškai privertė susimąstyti apie meilės svarbą šiandien – juk dabar gali parašyti SMS kada tik nori ir bet kam, bet anksčiau net išsiųsti paprastą atvirlaiškį kainavo daug ir užėmė daug laiko, bet žmogus siųsdavo laiškus.

Katrė, III A

Man patiko spektaklis savo tikrumu. Buvo parodyti nuoširdūs artimų žmonių jausmai: meilė, rūpestis, baimė dėl kito gyvybės. Šis spektaklis atskleidė tikrąsias gyvenimo vertybes, neužteptas šiuolaikinio pasaulio ciniškumo ir pesimizmo.

Vita, III E

Jono Biliūno ir jo žmonos Julijos Janulaitytės – Biliūnienės meilės istorija primena ir gerai žinomus kūrinius – Viljamo Šekspyro tragediją ,,Romeo ir Džiuljeta” bei Ericho Marijos Remarko romaną ,,Trys draugai”, kuriuose aukštinama meilės tema ir vaizduojama nelaiminga meilės istorijos pabaiga.

Amelija, III E

Spektaklis, kurį turėtų pamatyti kiekvienas XXI a. jaunas žmogus, norintis suprasti tikros meilės vertę, pajausti aktorių perteikiamą artumą, gyvenimo trapumą… Išėjus iš šio vaidinimo viską matai kiek kitaip: mūsų pamėgti apelsinai jau sukelia šypseną ir šilumą, paprasti arbatiniai šaukšteliai primena nuoširdų aktorių juoką…

Vakarė, III A

Scenoje tik 3 žmonės, 3 kėdės ir stalas, nesikeičiantis apšvietimas, gyva muzika, atliekama vieno žmogaus. Tačiau šis paprastumas suteikė spektakliui savitumo, artumo ir šilumos.

Greta, III E

Spektaklis palietė mano širdį. Išvydusi ne tik nekaltą meilę, bet ir aktorių įsikūnijimą į vaidmenį susigraudinau ne kartą, nes veikėjai atskleidė XIX a. pabaigos – XX a. pradžios tyrą meilę, kuri nebuvo paremta materialiniais daiktais, o dvasinėmis vertybėmis.

Kamilė, III B

Buvo labai įdomu stebėti, kaip ,,Solo” teatro aktoriai B. Marcinkevičiūtė ir A. Kazanavičius įsijautė į vaidmenį. Susidarė toks įspūdis, lyg aktoriai būtų seniai kartu. Labai tinkamai parinkta muzika, kurią atliko smukininkas Sigitas Rubis. Ačiū už tikros, nuoširdžios meilės dvelksmą – ši istorija be galo aktuali šiuolaikiniam žmogui, paskendusiam tarp naujųjų technologijų!

Inga, III B

Informaciją parengė lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Vilija Rutkauskienė