Erasmus+ projektas SIFEC (School is fit through Europe center) Kroatijoje

Šių metų kovo 31 – balandžio 6 dienomis Gabijos gimnazijos 3 mokytojų ir 12-os mokinių komanda, sudaryta iš II – IV gimnazijos klasių mokinių, dalyvavo tarptautiniame Erasmus+ projekte SIFEC (School is fit through Europe center) Kroatijoje.

Mokiniai padedami šaunios bei motyvuojančios mokytojų komandos (Jolanta Antanavičienė, Jūratė Skomantienė, Laura Stašauskienė, Irma Zaveckaitė) šiam projektui ruoštis ir bendradarbiauti su kitų šalių (Vokietijos, Kroatijos, Ispanijos) atstovais pradėjo jau nuo lapkričio mėnesio. Visų keturių šalių mokiniai susiskirstę į grupes (School Marketing, Start–Up, Working and Studying abroad, Press) ieškojo geriausio būdo, kaip pristatyti savo šalį ir mokyklą: kiekvienos šalies atstovai sukūrė filmuką, pasakojantį apie mokyklos gyvenimą ir įdomiausius šalies faktus, kūrybiškai įgyvendino projekto logotipo idėją, komunikavo su kitais mokyklos mokiniais darydami apklausas, kūrė verslo plano pamatus. Visas šis darbas nenuėjo veltui: sulaukę kovo mėnesio pabaigos mokiniai išvyko į bendrą visų SIFEC projekto dalyvių susitikimą Kroatijoje, Rovinj mieste, ir  pradėjo darbą.

Gabrielė B., Greta G. ir Kotryna P.  pasirinko dirbti ISC2 (International Students Club) grupėje. Vokiečių iniciatyva gruodžio mėn. visų šalių atstovai pradėjo rinkti informaciją apie skirtingus išvykimo į užsienį būdus, etiketo taisykles keturiose dalyvaujančiose šalyse. Taip pat visų šalių mokyklose buvo atlikta apklausa, kurią sudarė 12 klausimų ir kuria buvo siekiama išsiaiškinti, ar mokiniai norėtų studijuoti užsienyje, ar turėtų tokias galimybes, taip pat kokias šalis rinktųsi, jei nuspręstų mokslus tęsti svetur. Po daugiau nei 3 mėnesių, balandžio pradžioje, visi, susirinkę Kroatijoje, pasidalino surinkta informacija ir apklausos rezultatais – tai buvo šios grupės darbo pradžios taškas. Vėliau visi 15 grupės narių pasidalino į 2 mažesnes  grupeles: vieni rūpinosi  filmavimo darbais, o kiti kūrė lankstinuką. Filmavimo grupė visą savaitę stebėjo ir įamžino ISC2 grupės darbą, o lankstinuko komanda analizavo šalių atstovų surinktą informaciją bei gautus apklausos rezultatus ir sukūrė lankstinuką.

Milda P., Smiltė J., Dominyka S. ir Gabrielė L. pasirinko dirbti School Marketing grupėje, kurios nariai buvo atsakingi už šio tarptautinio projekto ir mokyklų reklamą bei skelbimą visoje Europos Sąjungoje. Iki susitikimo Kroatijoje visų šalių mokiniai kūrė filmukus, atspindinčius mokyklos gyvenimą, joje vyraujančius mokymosi būdus ir technologijas, žmones bei vertybes. Taip pat siekdamos sukurti šiltus santykius tarp Lietuvos ir kitų šalių atstovų bei norėdamos reprezentuoti Vilniaus Gabijos gimnaziją bei Lietuvą School Marketing grupės lietuvės merginos rūpinosi suvenyrais. Atvykusios į Kroatiją School Marketing darbo grupės atstovės, susipažinusios su kitais grupės nariais iš Vokietijos, Ispanijos ir Kroatijos, pradėjo diskusiją apie savo užduotį – sukurti du filmukus, pristatančius SIFEC projektą iš dviejų pusių: oficialios, dalykinės bei neformalios, linksmos. Diskusijos metu išgrynintos idėjos per pora dienų tapo realiu filmavimo proceso planu, kurį  kūrybiškai įgyvendinant bei tuo pat metu tobulinant buvo ne tik  sukurti du filmukai, bet ir detaliai pristatytas jų scenarijus, idėja, kūrėjų motyvacija ir tikslas. Visas šis procesas reikalavo ne tik kantrybės, įvairių filmavimo resursų ir darbštumo, bet ir susikalbėjimo, tolerancijos, vienas kito palaikymo bei pozityvios atmosferos išlaikymo darbo metu.

Paulius P., Dovydas Z., Ieva M. ir Austėja K. darbą pradėjo ir tęsė International Start–Up grupėje, kurioje generavo verslo idėjas, kūrė verslo planą, sujungiantį projekto dalyvių šalis bei kitas Europos valstybes. Susitikimo metu visų šalių atstovai aptarė savo idėjas ir nusprendė kurti mobiliąją programėlę turistams „Seek to peek“. Ši programėlė leidžia pačiam susipažinti su lankomiausiomis miesto vietomis bei pažinti šalies istoriją ir kultūrą. Tokios verslo idėjos imtis motyvavo bendra grupės nuomonė, kad ekskursija su gidu yra brangi ir ne visiems prieinama, įpareigoja neatsilikti nuo gido ir visos grupės bei nepalieka laiko pačiam pažinti naują teritoriją, be to, pasivaikščiojimai yra ne tik sveikas, bet ir puikus būdas pažinti naują miestą. Vizito Kroatijoje metu International Start–Up grupė nusprendė, kad savo verslo idėją bandys įgyvendinti Lietuvoje, nes čia sąlygos tam yra palankiausios. Taip pat atvykusi į Kroatiją ispanų, kroatų, vokiečių ir lietuvių grupė ne tik kūrė verslo planą bei mobiliąją aplikaciją, bet ir pristatė reklaminį filmuką, kuriuo siekė parodyti „Seek to peek“ programėlės galimybes ir naudą. Galutiniai visų grupių darbo rezultatai buvo pristatyti paskutinę kelionės dieną visiems projekto dalyviams bei veiklą koordinuojantiems mokytojams.

Domantas G. dirbo Press darbo grupėje ir visos išvykos metu ieškojo geriausių kadrų, kuriuose atsispindėtų mokinių ir mokytojų darbas bei pramogos. Kiekvieną dieną buvo pristatomi tos dienos nuotraukų rinkiniai – jie sulaukdavo daug nuoširdžių emocijų.

Be intensyvaus darbo mokykloje mokiniai turėjo ekskursiją po Rovinj miestelį, kurią vedė vietiniai miestelio gyventojai, mokiniai, taip pat visi projekto dalyviai apsilankė miestuose Poreč ir Novigrad, į kuriuos nuplaukė laivu, besigrožėdami kalnų, jūros, fjordų ir salų peizažu.  Mokiniai kiekvieną dieną turėjo progą pasibūti kartu ne tik darbo metu, bet ir neformalioje aplinkoje: pasivaikščioti po nuostabų Rovinj miesto senamiestį, pasigrožėti skaidrios Adrijos jūros pakrante bei paragauti skaniausių picų, makaronų bei jūros gėrybių! :)

Teksto autorės – Milda, Smiltė ir Gabrielė

Nuotraukų autorius Domantas