DAILĖS DARBŲ VIRTUALI PARODA „ŠAUKSMAS ŠIANDIEN“

Palydėdami įsimintinus 2020 metus, gimnazistai interpretavo norvegų dailininko, simbolizmo atstovo bei ekspresionizmo pradininko Edvardo Munko garsiausią kūrinį „ŠAUKSMAS“ (norv. Skrik).

„Paveiksle šaukia gamta, aplinka, o ne žmogus. Tai žmogus, kuris girdi klyksmą“, – rašė Londone įsikūrusio Britų muziejaus kuratorė Giulia Bartrum.

Išties su E. Munko paveikslo „veikiančiuoju“ gali tapatintis bet kas. Ištrindamas bet kokius asmenybės bruožus iš savo paveikslo veikėjo, dailininkas leidžia jame, tarsi tuščiame kiaute, apsigyventi kiekvienam iš mūsų. Jo portretas – tarsi kūnas, tinkantis bet kuriai sielai…

XIX–XX a. sandūroje kūrusio dailininko paveikslas puikiai atspindi ir mūsų amžiaus nerimą. Ypač dabar, visam pasauliui išgyvenant pandemijos laikotarpį, šis kūrinys aktualus, stipriai rezonuoja su kiekvieno iš mūsų šiandienos išgyvenimais, patirtimi. Juk tai, kas vyksta aplinkui, neišvengiamai kelia nerimą.

Ar savo viduje mes nešaukiame? Ar girdime gamtos klyksmą? Be abejonės, galime sakyti, kad gyvename „ŠAUKSMO“ laikais… žinoma, su viltimi žvelgdami į ateinantį laiką.

Mokinių darbuose, manau, rasime atsakymus į šiuos klausimus. Išties džiugina tokia plati interpretavimo amplitudė – nuo stipraus nerimo, liūdesio jausmo  perteikimo iki „juoko pro ašaras“, šmaikštaus ar ironiško žvilgsnio į skirtingas nerimo priežastis, vizualizacijos. Empatija, kritinis, kūrybinis mąstymas – stiprios vertybės. Puiku, kad jauni kūrėjai tai puoselėja.

Informaciją bei virtualią parodą parengė dailės mokytoja R. Baltrūnienė