Magiška etnokultūros diena abiturientams

Jau kelerius metus paskutinė  diena prieš kalėdines atostogas gimnazijoje yra paskelbta Etnokultūros diena. Tą dieną  klasės vadovai turi galimybę pabūti kartu su auklėjamosios klasės mokiniais ir gražiausios metų šventės išvakarėse pasidalyti džiugia nuotaika. Dažniausiai tuo metu klasėse vykdavo šventiniai rytmečiai, klegėjo vaikų juokas, garavo karšta arbata, buvo ragaujami pačių kepti saldumynai, keičiamasi dovanėlėmis arba organizuojamos išvykos, aplankant Vilniaus ar kitų miestų kalėdinius miestelius, muges, dalyvaujant judriuose žaidimuose ar varžybose. Šiais metais, nors ir  neturėdami galimybės gyvai susitikti su mokiniais, pasigrožėti šventiniu miestu ar pakeliauti po Lietuvą, ieškojome būdų, kaip pradžiuginti mokinius ir paruošti neįprastą bei šventišką programą.

Nuo ryto mokiniai jungėsi į veiklas su klasės vadovais. IV A, IV C ir IV E klasės mokiniai šventinę dieną pradėjo „Proto mūšiais“, besivaržydami ir tikrindami savo etnokultūrines žinias, susijusias su šiuo gražiu laikotarpiu: ,,Kiek patiekalų ant Kūčių  stalo?“, „Ką reiškia žvakės advento vainike?“, „Nuo ko apsaugo šeimą bruknių uogos ant kalėdinio stalo?“,  „Kuo buvo puošiamos pirmosios eglutės?“ ir dar daug girdėtų ir negirdėtų klausimų… Kalbėjomės apie puoselėjamas Kalėdų tradicijas šeimose, gėrėme karštą garuojančią arbatą, ir džiaugėmės galimybe matyti vieni kitus, nors ir netradiciniu, bet jau įprastu nuotoliniu būdu.

Kalėdos – tai stebuklų metas… Programos vinimi tapo ir buvusio mūsų gimnazijos auklėtinio, iliuzionisto Manto Wizard dovana – Magijos pamoka. Manto rankų miklumas geba sukurti ne vieną stebuklą, keliantį nuotaiką ir tikėjimą neįmanomu. Ir nors šiuo metu jo scena yra tokia mažytė, kad telpa ant stalo, bet interneto pagalba stebuklinga, džiugi nuotaika sklido daugybei žmonių, buvusių kitapus išmaniųjų įrenginių. Ir kaip Mantas sakė: „Žmonės, nenorėkite per daug, džiaukitės mažais dalykais ir patys kurkite mažus stebuklus“.

Ir kaip be stebuklų? Tegul jie lydi mus visus 2021-uosius metus!

Tekstą parengė abiturientų klasių vadovės Loreta Rastenienė ir Irena Kusaitė