DAILĖS DARBŲ VIRTUALI PARODA „SENOJO MEISTRO MOKINYS“

Puikus būdas pažinti epochos meną, skirtingų menininkų kūrybą – tyrinėti dailininkų konkrečius meno kūrinius. Kartu tai galimybė susipažinti su pasaulio meno šedevrais, įsirašyti juos į atmintį.

I gimnazijos klasių mokiniai pabandė atidžiau įsižiūrėti į genialiojo italų renesanso kūrėjo Leonardo da Vinčio nutapytą paveikslą „Dama su šermuonėliu“ (Cecilia Gallerani). Tai labai elegantiškas, nedidelio formato portretas, nutapytas 1489-1490 m., dabar eksponuojamas Krokuvos nacionaliniame muziejuje.

Kūrinyje vaizduojama mergina, pasisukusi į nematomą pašnekovą. Jos drabužiai atspindi tuometinę „ispaniškąją“ madą. Žinoma, kad Leonardas da Vinčis stipriau nei kiti dailininkai gebėjo atskleisti žmogaus psichologiją. Žiūrint į šį portretą, tai ypač juntama. Pradinį ramybės, švelnumo įspūdį išsklaido mūsų atidesnis žvilgsnis, pastangos suprasti autoriaus meninę kalbą.

Grakšti jaunos moters galvos linija, laikysena, pabrėžia jausmingą charakterį. Ypač jį sustiprina laukinio šermuonėlio kūno forma ir kupina įtampos, netgi vyriškos jėgos, gyvūną laikanti ranka.

Galbūt todėl ne vienas iš mokinių, interpretuodamas šį portretą, savo dėmesį labiau koncentravo į žvėrelį. Dažnai jis tapdavo netgi svarbesniu kompozicijoje už Ceciliją. Mokiniai rinkosi ir savo individualų meninį sprendimą, figūrų stilizaciją, techniką, kuri geriausiai perteiktų idėją. Peržvelgę darbus, įsitikiname, jog meno kūrinio bei žiūrovo santykis – labai individualus. Tad ir parodoje matome labai įdomių, originalių bei netikėtų kūrybinių interpretacijų.

Informaciją bei virtualią parodą parengė dailės mokytoja R. Baltrūnienė