PLAKATŲ PARODA

PLAKATAS – vienas iš taikomosios grafikos žanrų; informacinis dailės kūrinys, kurio vaizdiniai elementai dažnai siejami su lakonišku tekstu. Kitaip tariant, PLAKATAS gali būti skelbimas, reklama, šūkis, kuriems suteikta meninė forma. Agitaciniais, reklaminiais, informaciniais bei mokymo tikslais išleisti plakatai jau XIX a. pab. buvo svarbi vizualios komunikacijos priemonė. Šiandien kuriami plakatai – taip pat paveiki informacijos, žinutės, asmeninio požiūrio perteikimo priemonė.

Mūsų gimnazijos mokiniai, sužinoję plakato atsiradimo istoriją, aptarus jo paskirtį ir funkcijas, svarbiausius kompozicinius bei meninius sprendimus, peržiūrėję galeriją pavyzdžių, rinkosi vieną iš aktualių temų. Juk išties gyvename pasaulyje, kuriame pastaruoju metu tapo ypač jautrios bei svarbios nepriklausomybės, laisvės, aplinkosaugos, psichinės sveikatos temos. Tad nemažai mokinių, reaguodami į šių dienų įvykius, pasirinko kalbėti apie Ukrainos palaikymo, antikaro idėjas. Kiti ieškojo būdų, kaip atkreipti dėmesį į ekologijos, tvarumo, žmogaus santykio su gamta problematiką, dar kitus jaudino tai, kaip jaučiamės globalių sukrėtimų akivaizdoje…

Mokyklos II aukšto koridoriaus galerijoje eksponuojami 88 gimnazistų įvairiomis technikomis sukurti plakatai. Parodą parengti bei eksponuoti padėjo dailės studijos mokiniai.

Taip pat svarbu, kad 12-os Gabijos gimnazijos autorių darbai dalyvauja virtualiame tarptautiniame forume „TAIKOS ESTAFETĖ / Auksinis molbertas 2022“, kurį organizavo Lvovo vaikų galerijos labdaros fondas, pakvietęs savo kūryba išreikšti palaikymą Ukrainai.

Darbų galeriją galima peržiūrėti  – https://artclass.lviv.ua/uk/zolotij-molbert-2022/page/4/?contest=gallery

Informaciją bei nuotraukas pateikė dailės mokytoja R. Baltrūnienė