III klasių geografijos pamoka-ekskursija VU Geologijos muziejuje

2022 m. spalio 27 dieną Vilniaus Gabijos gimnazijos III klasių geografijos išplėstinio kurso mokiniai kartu su geografijos mokytoja Irena Kusaite vyko į Vilniaus universiteto geologijos muziejų. Vilniaus universiteto geologijos muziejus – seniausias geologijos muziejus Lietuvoje. Muziejus įkurtas 1803 m. kartu su Mineralogijos katedra, kuriai vadovavo R. Simonavičius, pradėjęs kaupti mineralus, uolienas ir kt., tam, kad pagerintų studijų kokybę. Daugelis primųjų egzempliorių buvo ir iš kitų kraštų – Rusijos, Vokietijos, Austrijos ir kitur. 1805 metais, po R.Simonavičiaus kolekcijos susisteminimo, buvo apie 20 000 mineralų ir uolienų pavyzdžių, tarp jų ir keletas brangakmenių bei meteoritų. Tuo metu tai buvo viena didžiausių kolekcijų Europoje. Be mineralų ir uolienų, muziejuje buvo sukaupta ir fosilijų kolekcija. Uždarius Vilniaus universitetą, 1842 metais, kolekcija buvo išsklaidyta po Rusijos imperijos universitetus. 1920 m., atsikūrus Geologijos katedrai, dalis kolekcijos buvo sugrąžinta.
Šiuo metu ekspozicijoje yra mokomosios-demonstracinės regioninės geologijos skyrius, paleontologijos skyrius, petrografijos skyrius, mineralogijos skyrius.
Geografijos pamokų metu lankydamiesi muziejuje mokiniai prasmingai leido laiką ir klausėsi muziejaus darbuotojos Eugenijos Rudnickaitės pasakojimų apie priešistorinių laikų žemės gelmių struktūrą ir organinį pasaulį, apie kurį mokslininkai sužino iš įvairių uolienų ir mineralų bei gyvųjų organizmų fosilijų. Geologė minėjo, kad turime didžiuotis, turėdami vieno svarbiausių Žemėje išteklių – vandens – milžinišką kiekį, kuriuo galėtume pagirdyti visos Afrikos žmones.
Moksleivius labai sudomino ir istorijos apie brangakmenius, kurių vienas, lazuritas, lydi žmogų ilgame civilizacijos kelyje ir laikomas šventuoju akmeniu, taip pat ametistas, mėnulio akmuo, juodasis turmalinas, kuris paprastai susiformuoja vulkaninėse arba metamorfinėse uolienose, mikroklinas – mineralas, formuojantis magmines uolienas ir kitas iškasenas. Mokiniai turėjo galimybę palaikyti rankose uolienų pavyzdžius, pakelti didžiulį tankį turintį vario luitą. Ekskursijoje vyravo nuostabi atmosfera, todėl tikimės panašių dalykinių išvykų ir ateityje!

Tekstą parengė Rugilė iš III G klasės