Erasmus projekto „Eco – journalists. Let‘s save the Earth“ mobilioji veikla Lenkijoje

2022 m. Lapkričio 14–18 dienomis Vilniaus Gabijos gimnazijos projekto dalyvių komanda viešėjo Lesko mieste, Lenkijoje.

Kelionės dienoraštis

Lapkričio 13 d. vakarą, po ilgos 20 valandų kelionės, išlipome Lesko miestelyje. Ten mus pasitiko nekantraujanti ir labai svetinga Lesko licėjaus mokinių ir mokytojų komanda. Susėdome pirmosios  vakarienės prie bendro stalo, susipažinome ir dalijomės įspūdžiais.

 

Lapkričio 14 diena. Įspūdžių, adaptacijos, išvykų ir geros nuotaikos diena.

Džiugino nuostabus oras. Keliavome į Beščiadų (Bieszczady) nacionalinį parką  –  tai kalnų masyvas Lenkijoje ir Ukrainoje, Karpatų kalnų rytinėje dalyje, Rytų Beskidų grupėje. Lipdami į 987m aukščio kalną, grožėjomės kraštovaizdžiu ir bendravome. Žinoma, nebuvo lengva, tačiau sunkumai mus suvienijo ir padėjo geriau pažinti vieniems kitus.

 

Lapkričio 15 diena. Žurnalistikos dirbtuvės. Pamokos mokyklos muziejuje. Kultūros vakaras.

Ši diena buvo išties turininga. Pirmąją dienos dalį skyrėme savo žurnalistinių įgūdžių tobulinimui. Mūsų mokyti atvyko garsus Lenkijos žurnalistas. Susipažinome su žurnalisto profesijos ypatumais. Aptarėme įvairių sričių (radijo, televizijos, spaudos ar tinklapio) žurnalistikos ypatumus. Mokėmės imti ir duoti interviu, kurti klausimus, pratinomės prie savo įrašyto balso.

Popietę skyrėme pažintinėms veikloms. Lankėmės Beščiadų (Bieszczady) mokykloje – muziejuje. Kepėme nacionalinę Užkarpatės kraštų duoną.Vėliau sėdome į mūsų senelių laikų mokyklos suolus ir mokėmės rašyti dailyraščiu. Netgi žiedėme puodus. Laikas prabėgo akimirksniu.

 

Vakare surengėme Lietuvos – Lenkijos kultūros vakarą. Lesko licėjaus mokiniai mus pasitiko šokdami pasipuošę tautiniais rūbais. Mes lenkų mokiniams ir mokytojams pristatėme mūsų gimnaziją, parodėme teatro grupės sukurtų spektaklių ištraukas. Taip pat parodėme keletą Kūčių vakaro burtų. Visi mielai dalyvavo burtuose ir džiūgavo, jog neliks kitais metais vieniši. Dainavome Lietuvių liaudies dainas ir žaidėme žaidimus.

Mes išmokome Lenkijos Užkarpatės krašto liaudies šokių, o lenkus išmokėme lietuvių liaudies žaidimų. Šokome, žaidėme ir dūkome iki devinto prakaito ir vėlaus vakaro.

 

Lapkričio 16 d. Žurnalistikos dirbtuvės. Viešnagė Lesko licėjuje. Diskoteka.

Diena prabėgo žaibo greičiu. Rytą skyrėme žurnalistikos įgūdžių tobulinimui. Mokėmės valdyti savo balsus, išgauti įvairias intonacijas. Tobulinome rašymo įgūdžius. Vakarą leidome Lesko gimnazijoje. Vyko diskoteka, šokome ir dūkome visi. Vėliau žaidėme salės tinklinį ir, svarbiausia, kad laimėjo draugystė.

Mokytojai lankėsi licėjaus observatorijos laboratorijoje, deja, žvaigždžių stebėti nepavyko, dangus buvo apniukęs.

 

Lapkričio 17 d. Ekskursija į Solinos hidroelektrinės užtvanką. Baigiamosios žurnalistikos dirbtuvių veiklos.

Solinos ežeras – dirbtinis ežeras Bieszczady kalnų regione. Ežeras buvo sukurtas 1968 m., pastačius Solinos užtvanką San upėje. Keltuvais kėlėmės per visą užtvanką ir mėgavomės nuostabiais panoraminiais vaizdais. Užtvankos turistiniame centre lankėmės hidroelektrinės interaktyvioje kompozicijoje, kuri mus supažindino su hidroelektrinės veikimo principais, galingumo mastais. Pasivaikščiojome pačia užtvanka. Grožėjomės gamta ir neaprėpiamu įrengimų dydžiu.

 

Lapkričio 18 d. rytą susikrovėme savo lagaminus ir atsisveikinome su Lesko licėjaus komanda. Liūdna, kad teko taip greitai išvykti. Džiugu tai, kad dabar lauksime Lesko komandos Vilniaus Gabijos gimnazijoje.