Erasmus projekto „Eco – journalists. Let‘s save the Earth“ mobilioji veikla Lietuvoje, Vilniaus Gabijos gimnazijoje

2023 m. kovo 26–31 dienomis Lesko licėjaus (Lenkija) projekto dalyvių komanda viešėjo Vilniuje.

Kelionės dienoraštis

Kovo 26 d. vakarą, po ilgos 27 valandų kelionės, svečiai iš Lenkijos ir mes susitikome ir apsikabinome Vilniaus geležinkelio stotyje. Sėdome pirmąjai vakarienei prie bendro stalo. Dalijomės įspūdžiais ir prisiminimais apie mūsų viešnagę Lesko mieste (Lenkija).

Kovo 27 diena. Įspūdžių, adaptacijos, išvykų ir geros nuotaikos diena.
Apsilankėme Vilniaus Gabijos gimnazijoje. Svečiams parodėme gimnazijos patalpas, supažindinome su jos planu, svarbiausiomis projekto dalyviams vietomis. Po pietų keliavome į ekskursiją po Vilniaus senamiestį. Lankėmės Vilniaus Arkikatedros požemiuose, žvalgėmės po senamiesčio gatveles.

 

Vakare keliavome ragauti lietuvių nacionalinių patiekalų.

Kovo 28 diena. Edukacinė veikla Lietuvos energetikos ir technikos muziejuje. Seminaras „Vandens mikroorganizmų tyrimai. Bioindikatoriai“.
Ši diena buvo išties turininga. Pirmąją dienos dalį skyrėme edukacinėms veiklos Lietuvos energetikos ir technikos muziejuje. Lankėmės neseniai įrengtoje „Virsmų salėje“, kur visi projekto dalyviai patys turėjo gaminti energiją, perprasti jos gamybos būdus. Dalyvaudami edukacinėse veiklose, supratome, kaip svarbu energijos gamybai naudoti atsinaujinančius išteklius ir tokiu būdu tausoti Žemės turtus.

Popietę skyrėme seminarui – praktinei veiklai „Vandens mikroorganizmų tyrimas. Bioindikatoriai“. Kartu su biologijos mokytoja Rasa Burakiene, tyrėme įvairius vandens mėginius, stebėjome vandenyje gyvenančius mikroorganizmus. Daug sužinojome apie bioindikatorius.

Vakare surengėme draugiškas tinklinio varžybas ir visi vaišinomės picomis.

Kovo 29 diena. Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakultetas. Seminaras „Vandens filtrų gamyba“.
Diena prabėgo žaibo greičiu. Ryte lankėmės Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakultete. Mus ten pasitikimo buvęs mūsų gimnazijos mokytojas Vytautas Kavaliauskas. Aplankėme įvairias laboratorijas, sužinojome apie ten atliekamus tyrimus. V. Kavaliauskas padėjo mums atlikti vandens cheminius tyrimus. Tyrėme mūsų atsineštus vandens mėginius (Lietuvos ir Lenkijos upių, Lietuvos tvenkinio, vandentiekio vandenį). Gautus rezultatus palyginome. Išvada: Lietuvos ir Lenkijos upių vanduo savo chemine sudėtimi labai panašus.

Po pietų grįžome į gimnaziją, kur kartu su fizikos mokytoja Loreta Rasteniene mokėmės iš smėlio, žvyro, vatos, marlės ir anglies pasigaminti vandens filtrus. Filtravome nešvarų vandenį, lyginome gautus rezultatus. Dabar mes ramūs, iškylaudami – nepražūsime, nes išmokome išsivalyti vandenį.

 

Kovo 30 diena. Ekskursija į Vilniaus vandens valymo įrenginius ir Trakų nacionalinį parką.
Vilniaus vandens valymo įrenginiuose mus pasitiko įmonės vadovas. Kartu su juo apsilankėme visoje įmonėje. Sužinojome visą vandens valymo eigą, bendravome su įmonės vadovu apie jų darbo ypatumus. Stebėjome, kur keliauja jau išvalytas vanduo.

Po ekskursijos vandens valymo įrenginiuose, keliavome į Trakų nacionalinį parką. Stabtelėjome Užutrakio dvaro parke. Apsilankėme Trakų pilyje. Gidė mums pasakojo apie miestelio istoriją ir kraštovaizdžio unikalumą.

Apsilankėme karaimų nacionalinių patiekalų restorane. Ten gaminome kibinus, jais vaišinomės.

Kovo 31 diena. Baigiamosios ekologijos dirbtuvių veiklos.
Paskutinioji mūsų projekto mobilių veiklų diena. Susirinkę konferencijų salėje, aptarėme visos savaitės nuveiktus darbus, įspūdžius. Dalijomės idėjomis tolesnei projekto veiklai, t.y. projekto tinklapio kūrimui ir mūsų žurnalistinei veiklai. Apsikeitėme atminimo dovanėlėmis. Gavome dalyvių sertifikatus.

Susikrovėme lagaminus ir mūsų svečius iš Lenkijos išlydėjome į traukinių stotį. Kaip smagu susitikti ir kaip liūdna atsisveikinti …